- υλισμός
- Φιλοσοφικό σύστημα, που θεωρεί την ύλη ως την ουσία και την πρώτη αρχή των όντων και θέτει σε δεύτερη μοίρα ή και αρνείται το πνεύμα. Παίρνει τη μορφή του μηχανικού υ. εφόσον θεωρεί την ύλη ως ουσία που έχει μηχανικές μόνο ιδιότητες. Στην περίπτωση αυτή, τα πιο περίπλοκα φαινόμενα (βιολογικά, ψυχολογικά, ιστορικοκοινωνικά κλπ.) θεωρούνται ως απλές μηχανικές διαδικασίες και η διαφορά τους από τις τελευταίες θεωρείται μόνο ως φαινομενική ή απατηλή. Όλες οι ιδιότητες, π.χ. εκείνες που λέγονται πνευματικές, εξηγούνται ως τρόποι ύπαρξης ή οργάνωσης της ύλης (η σκέψη, π.χ., παρουσιάζεται ως «έκκριση» του εγκέφαλου). Στη μηχανοκρατική μορφή του (μηχανοκρατία) ο υ. παρουσιάζεται ως υποστηρικτής μιας άκαμπτης φυσικής αιτιοκρατίας, στην κατεύθυνση του ατομικισμού του Δημόκριτου. Μια άλλη μορφή είναι η μορφή του εξελικτικού υ., που σέβεται το ετερογενές των διαφόρων επιπέδων του φυσικού κόσμου, ακόμα και όταν τα δέχεται ως στάδια στα οποία έφτασε η ύλη στην πορεία της εξελικτικής διαδικασίας της. Η αισθητηριακή και νευρική ενέργεια θεωρείται ή ως ιδιότητα που ενυπάρχει και στις πιο στοιχειώδεις μορφές του υλικού κόσμου (υλοζωισμός), και που αναπτύσσεται έπειτα στην πορεία της εξέλιξης, ή ως ιδιότητα που αποκτήθηκε σε ορισμένο στάδιο της εξέλιξης. Οπωσδήποτε, ακόμη και στις μορφές του λεγόμενου διαλεκτικού υ. η ύλη νοείται πάντα ως προικισμένη από την αρχή με ένα κίνητρο ή εσωτερική «αντίφαση», που την ωθεί προς την εξελικτική κίνηση. Επειδή χαρακτηριστικό όλων των μορφών υ. είναι το να θεωρούν το «πνεύμα», τη «νόηση» κλπ. ως δευτερεύον και παράγωγο επίπεδο, ως «αντανάκλαση» του φυσικού κόσμου, ο υ. παρουσιάζεται τις περισσότερες φορές και ως αθεϊσμός, ως άρνηση δηλαδή μιας αρχικής πνευματικής οντότητας που δημιούργησε και οργάνωσε το σύμπαν. Στη γνωσιολογία ο υ. υποστηρίζει, σε αντίθεση με τον ιδεαλισμό, ότι η αλήθεια της γνώσης συνίσταται στην εξίσωση ή στην αντιστοιχία της σκέψης με τα πράγματα που υπάρχουν έξω από εμάς. Με την έννοια αυτή, ο υ. μπαίνει στο χώρο του λεγόμενου φιλοσοφικού «ρεαλισμού».
Ο υ., τα τελευταία χρόνια, γνώρισε πολλές αμφισβητήσεις και πολλοί ασχολήθηκαν με την αναθεώρηση βασικών του αρχών. Παρά το γεγονός αυτό, ο υ. εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικό αριθμό φιλοσόφων, σε αρκετά δε κράτη είναι επίσημα αποδεκτός.
Πίνακας που απεικονίζει το Μαρξ να μιλάει σε κοινό που τον παρακολουθεί με προσοχή.
* * *ο, ΝΑνεοελλ.1. (φιλοσ.-κοινων.) το ένα από τα δύο κύρια ρεύματα τής φιλοσοφίας, το οποίο, σε αντίθεση με τον ιδεαλισμό, θεωρεί ως πρωταρχικό παράγοντα, ως θεμελιώδες στοιχείο τού κόσμου την ύλη και ως δευτερεύον, παράγωγο, εξαρτημένο στοιχείο τη συνείδηση, το πνεύμα, τις ιδέες, αλλ. ματεριαλισμός2. (κατ' επέκτ.) νοοτροπία που κατευθύνεται προς τις υλικές απολαύσεις και τα υλικά αγαθά3. φρ. α) «αυθόρμητος υλισμός»(φιλοσ.) η πεποίθηση που πηγάζει από την πρακτική τής καθημερινής ζωής για την εξ αντικειμένου ύπαρξη τής πραγματικότητας η οποία μάς περιβάλλει, όπως αυτή παρουσιάζεται και προσπίπτει στις αισθήσεις μαςβ) «διαλεκτικός υλισμός»(φιλοσ.) η φιλοσοφική αντίληψη που θεμελίωσαν ο Καρλ Μαρξ και ο Φρήντριχ Ένγκελς και η οποία συνδυάζει οργανικά τον υλισμό με τη διαλεκτική και επεκτείνει την υλιστική θεώρηση στην ερμηνεία τών κοινωνικών φαινομένων, έχοντας ως βασικές αρχές της την εξ αντικειμένου, ανεξάρτητα από τη συνείδηση ή το πνεύμα, ύπαρξη τού κόσμου, την υλική ενότητά του, την καθολική αλληλεξάρτηση τών φαινομένων, τον πρωταρχικό ρόλο τών εσωτερικών αντιθέσεων και την αυτοκίνησηγ) «ιστορικός υλισμός»(κοινων.-φιλοσ.) βλ. ιστορικόςδ) «μηχανιστικός υλισμός»(φιλοσ.) υλιστική φιλοσοφική αντίληψη που εξηγεί το σύμπαν με μηχανιστικό τρόπο και ερμηνεύει όλα τα φαινόμενα κατ' αναλογίαν προς τα μηχανικά φαινόμεναε) «οικονομικός υλισμός»(φιλοσ.) μονομερής υλιστική αντίληψη σε ό,τι αφορά την κοινωνία, η οποία απολυτοποιεί τον καθοριστικό ρόλο τού οικονομικού παράγοντα στην κοινωνική εξέλιξη και αρνείται τον ενεργό ρόλο τών ιδεών, τών θεσμών, τών πολιτικών οργανώσεων και, γενικά, τής συνειδητής δραστηριότητας τών ανθρώπων στην εξέλιξη αυτήστ) «φιλοσοφικός υλισμός»(φιλοσ.) ο υλισμός που εμφανίστηκε κατά την εξέλιξη τών ιδεών ως συνειδητή επιλογή και επεξεργασίαζ) «χυδαίος υλισμός»(φιλοσ.) απλουστευτική υλιστική φιλοσοφική θεώρηση που ανάγει τα πάντα στην ύλη ταυτίζοντάς την με τη συνείδηση, με το πνεύμα, με τις ιδέες, τα οποία θεωρεί ως άμεσα εκκρίματά τηςαρχ.διήθηση, στράγγισμα.[ΕΤΥΜΟΛ. < ὑλίζω «διηθώ, στραγγίζω» (< ὕλη, καθίζημα, κατακάθι). Η λ. με τη νεοελλ. της σημ. αποτελεί απόδοση στην Ελληνική τού γαλλ. materialisme (< material «υλικός»)].
Dictionary of Greek. 2013.